Çiftçiler mera ıslahı konusunda bilgilendirildi

Karapınarlı çiftçiler, mera ıslahı ve korunması, mera ıslahında takip edilecek kanun ve hayvan besleme gibi konularda bilgilendirildi

Konya'nın Karapınar İlçesi Hotamış Mahallesinde, Hotamış Mahallesi Muhtarlığı ve Hotamış Türkmen Ocağı Derneği işbirliği ile çiftçilere yönelik mera ıslahı ve hayvan besleme konularında eğitim toplantısı yapıldı.

Toplantıya Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çayır Mera Yem Bitkileri Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Acar ile Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet Tetik, Ziraat Mühendisleri Bilal Kale, M. Sadık Oturanç, Hotamış Muhtarı Ramazan Kocabaş, Hasanoba Muhtarı Bayram Tugan, Hotamış ve çevre mahallelerden çok sayıda hayvancılık ile uğraşan üretici çiftçiler katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Ramazan Acar, mera ıslahının önemi, dikkat edilecek hususlar ve uygulanacak yöntemleri anlattı

Mera ıslahının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Acar, şunları ifade etti:

“Mera ıslahı, sürdürülebilir hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Yem fiyatlarının arttığı günümüzde ekonomik hayvancılık için gerekli olduğu görülmektedir. Karapınar’da uyguladıkları mera ıslahı metodunu geliştirerek yeni uygulanmaya başlanılmıştır. Deneme sonuçları bakımından mükemmel sonuçlar vermiştir. Marjinal alanlarda mera ıslahında bu metodun çok başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bu metot dikim şeklinde yem değeri yüksek çalı formasyonundaki bitkilerden tuz çalısı, bozkır otu, Anadolu goji berisi, patlangaç çalısı gibi bitkilerden oluşmaktadır. Bu bitkiler kurağa, soğuğa, tuzluluğa çok dayanıklı olup, rejenerasyon kapasitesi ve yem verimi de oldukça iyidir. Sadece üreticilerden en az iki yıl otlatmadan muhafaza edilmesini istiyoruz. Bu metodla Karapınar gibi zor koşullarda mera ıslahında başarı sağlandığı çok net görülebilmektedir.”

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet Tetik ise meraların hayvancılığın gelişmesi bakımından önemi, otlatma mevsimi ve meraların korunması ve ıslahı için takip edilecek kanun, yönetmelikler ile mera mevzuatından, bugüne kadar yaptıkları uygulamalar hakkındaa katılımcılara bilgi verdi.

Program çiftçilerden gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

Mithat KORKUSUZ / KARAPINAR